Precle z solą lub makiem

Pyszne drożdżowe precle z solą lub makiem to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzą się podczas imprez, ale także na co dzień, kiedy po prostu mamy ochotę zjeść coś chrupiącego. Posypujemy je ulubionymi dodatkami - wybraliśmy gruboziarnistą sól i mak. Wy możecie jednak eksperymentować!

precle

Czas przygotowania:
95 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • precle (1)1.Mąkę przesiewamy do miski, posypujemy solą. We wgłębieniu w mące przygotowujemy rozczyn: wkruszamy drożdże, wlewamy trochę mleka i mieszamy, zagarniając niewielką ilość mąki. Pozostawiamy pod przykryciem przez 15 min. Gdy wyrośnie, dodajemy masło, jajko i tyle mleka, aby dało się wyrobić elastyczne, gładkie ciasto odstające od miski.
  • precle (2)2.Przykrywamy i pozostawiamy na 30–40 min do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 20 porcji, z każdej z nich formujemy wałek o grubości palca. Z wałków formujemy precle, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Smarujemy precle rozmąconym żółtkiem i posypujemy grubą solą lub makiem. Pieczemy na złoty kolor 10–12 min.

Porady

W przepisie na precle z solą lub makiem:

  • mąkę - najlepsza będzie pszenna
  • drożdże - świeże
  • mleko - lekko ciepłe
  • żółtko - do posmarowania precli
  • sól - gruboziarnistą

 

Notka redakcyjna

Precle z solą i makiem to przekąska, którą można podawać co najmniej na kilka sposobów. Sprawdzi się jako pieczywo serwowane z winem i deską serów lub wędlin, dobrze uzupełniając inne przekąski. Z drugiej strony, możemy jeść precle po prostu jako przekąskę w ciągu dnia. Wierzch precli warto posypywać ulubionymi dodatkami - pyszne będą z kminkiem, o ile go lubimy, z mieszanką przypraw czy czarnuszką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy