Pożegnanie lata.

Połączenie owoców końca lata ze słodkim budyniem i ciastem.

Ciastaciasto z owocamiDeserybudynie

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 187 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 margaryna (najlepiej Kasia)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego( gęstego),
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 budynie waniliowe z cukrem (na 0,5 l mleka każdy)
  • 4,5 szklanki mleka
  • migdały w płatkach
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz i bułka tarta do posmarownania i wysypania blachy
  • 4 kwaśne jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
  • 3-4 brzoskwinie (obrane ,bez pestek)
  • 2 duże gruszki (obrane i bez gniazd nasiennych)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki,cukru pudru,margaryny,proszku do pieczenia,żółtka,jajek i śmietany zagnieść ciasto.Większą częścią wykleić blachę,mniejszą włożyć do zamrażarki. Jabłka,gruszki i brzoskwinie pokroić na ósemki (ew. grube plastry) i ułożyć na przemian na cieście..Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. 3 budynie ugotować w 4,5 szklanki mleka.Gorące wylać na ciasto z owocami.Ciasto z zamrażarki wyjąć i zetrzeć na wierzch na grubej tarce,albo porwać na kawałki.Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (w termoobiegu) przez 45 minut.Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu posypać cukrem pugrem.Zimne przechowywać w lodówce.Najlepiej jeść na drugi dzień (budyń stężeje przez noc w lodówce i lepiej ciasto się kroi, a przy tym jest wilgotniejsze).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy