Powidła sliwkowe
smażone bez mieszania i smaczne
Dodany przez:
Joanna 55
Składniki
- 6 kg wydrylowanych śliwek, koniecznie naszych polskich węgierek
- 1 kg cukru,
- 6 łyżek octu 10%
Przygotowanie
- Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane sliwki wsypać do szerokiego rondla,z grubym dnem,przesypując warstwami cukrem, ostatnią warstwą powinien być cukier.
- Następnego dnia polać jeszcze octem, wymieszać, postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia.
- Nie mieszać!! Gotować ok 1 godzinę pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie płomień zmniejszyć, tak by powidła lekko bulgotały ok 5 godzin.
- Powideł nie wolno próbować czy w żaden sposób dotykać!! Na pewno nie przypalą się. Gęste gotujące się powidła dopiero na koniec pomieszać, wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem.
- Wykonałam wzorując się na przepisie Lucyny 19 + moje zmiany
Komentarze