Powidła sliwkowe

smażone bez mieszania i smaczne

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 173 głosów)

Składniki:

  • 6 kg wydrylowanych śliwek, koniecznie naszych polskich węgierek
  • 1 kg cukru,
  • 6 łyżek octu 10%

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane sliwki wsypać do szerokiego rondla,z grubym dnem,przesypując warstwami cukrem, ostatnią warstwą powinien być cukier.
  • Następnego dnia polać jeszcze octem, wymieszać, postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia.
  • Nie mieszać!! Gotować ok 1 godzinę pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie płomień zmniejszyć, tak by powidła lekko bulgotały ok 5 godzin.
  • Powideł nie wolno próbować czy w żaden sposób dotykać!! Na pewno nie przypalą się. Gęste gotujące się powidła dopiero na koniec pomieszać, wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem.
  • Wykonałam wzorując się na przepisie Lucyny 19 + moje zmiany

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: