Powidła sliwkowe

smażone bez mieszania i smaczne

Dodany przez:

Powidła sliwkowe

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.8 z 5 głosów)

Składniki

  • 6 kg wydrylowanych śliwek, koniecznie naszych polskich węgierek
  • 1 kg cukru,
  • 6 łyżek octu 10%

Przygotowanie

  1. Dojrzałe, a nawet przejrzałe wydrylowane sliwki wsypać do szerokiego rondla,z grubym dnem,przesypując warstwami cukrem, ostatnią warstwą powinien być cukier.
  2. Następnego dnia polać jeszcze octem, wymieszać, postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia.
  3. Nie mieszać!! Gotować ok 1 godzinę pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie płomień zmniejszyć, tak by powidła lekko bulgotały ok 5 godzin.
  4. Powideł nie wolno próbować czy w żaden sposób dotykać!! Na pewno nie przypalą się. Gęste gotujące się powidła dopiero na koniec pomieszać, wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem.
  5. Wykonałam wzorując się na przepisie Lucyny 19 + moje zmiany
przetwory Dżem śliwki węgierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy