Powidła śliwkowe z miodem

Wspomnienie lata możesz z łatwością zamknąć w słoiku.

Dodany przez:

Powidła śliwkowe z miodem

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • miód do smaku
  • 2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Śliwki opłukać, dobrze osuszyć. Wrzucić do rondla. Smażyć, mieszając, aż się rozpadną. Przetrzeć partiami przez sito, żeby odrzucić pestki. Pulpę smażyć jeszcze przez 2–3 dni (codziennie przez 1–2 godziny, często mieszając). Dodać miód do smaku. Orzechy grubo posiekać. Wsypać do powideł. Całość dobrze wymieszać. Rondel z powidłami wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie piekarnik wyłączyć. Zostawić w nim powidła aż do całkowitego wystygnięcia. Przełożyć do słoików. Słoiki zakręcić. Odstawić do góry dnem.

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na powidła śliwkowe

przetwory miód śliwka powidła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy