Powidła śliwkowe z miodem

Wspomnienie lata możesz z łatwością zamknąć w słoiku.

Przetworypowidła

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 197 głosów)

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • miód do smaku
  • 2 szklanki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki opłukać, dobrze osuszyć. Wrzucić do rondla. Smażyć, mieszając, aż się rozpadną. Przetrzeć partiami przez sito, żeby odrzucić pestki. Pulpę smażyć jeszcze przez 2–3 dni (codziennie przez 1–2 godziny, często mieszając). Dodać miód do smaku. Orzechy grubo posiekać. Wsypać do powideł. Całość dobrze wymieszać. Rondel z powidłami wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie piekarnik wyłączyć. Zostawić w nim powidła aż do całkowitego wystygnięcia. Przełożyć do słoików. Słoiki zakręcić. Odstawić do góry dnem.

Porady

Wypróbuj też przepis na powidła śliwkowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy