Powidła śliwkowe z czekoladą

Domowa wersja nutelli jest idealna na jesienno-zimowe dni. Słodka, mocno czekoladowa - kochamy ją!

Przetworypowidła

Ocena:

(średnia 4.49 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg śliwek
  • 30 dag cukru
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Kroki wykonania:

  • Śliwki drylujemy, wrzucamy do garnka. Gotujemy ok. 2 godz., od czasu do czasu mieszając od dna drewnianą łyżką. W trakcie gotowania (po ok. 1 godz.)dodajemy czekoladę, cukier i kakao.
  • Gdy wszystkie składniki się połączą i zagotują, powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy