Powidła sliwkowe babuni

smak mojego dzieciństwa:)

Przetwory

Czas przygotowania:
4320 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.34 z 219 głosów)

Składniki:

  • 2,5 kg sliwek węgierek
  • 250 gram cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bardzo dojrzałe sliwki umyć, wydrylować pestki, przełożyć do rondla z grubym dnem, podlać minimalną ilością wody i gotować aż sciemnieją i zgęstnieją
  • Ja rozkładam smażenie na 3 dni. Pod koniec smażenia dodać cukier.
  • Usmażone powidła przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem, W tej pozycji wystudzić. Z tej ilości sliwek wychodzi około 1 kg pysznych powideł.
  • Moja mama robiła takie powidła dając cukier w proporcji 1:1, wtedy stały bardzo długo w garnku, przykryte tylko pokrywą. Co to był za smak:) Fakt, że śliwki węgierki były z własnego ogródka:)

Porady

Zobacz też: Powidła śliwkowe z piekarnika z orzechami laskowymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: