Powidła sliwkowe babuni

smak mojego dzieciństwa:)

Dodany przez:

Powidła sliwkowe babuni

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.1 z 21 głosów)

Składniki

  • 2,5 kg sliwek węgierek
  • 250 gram cukru

Przygotowanie

  1. Bardzo dojrzałe sliwki umyć, wydrylować pestki, przełożyć do rondla z grubym dnem, podlać minimalną ilością wody i gotować aż sciemnieją i zgęstnieją
  2. Ja rozkładam smażenie na 3 dni. Pod koniec smażenia dodać cukier.
  3. Usmażone powidła przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem, W tej pozycji wystudzić. Z tej ilości sliwek wychodzi około 1 kg pysznych powideł.
  4. Moja mama robiła takie powidła dając cukier w proporcji 1:1, wtedy stały bardzo długo w garnku, przykryte tylko pokrywą. Co to był za smak:) Fakt, że śliwki węgierki były z własnego ogródka:)
przetwory cukier śliwki węgierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy