Masełko gruszkowe z kakao

Znacie przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao? Oto wersja gruszkowa! Dodajcie korzenne przyprawy i mielone migdały.

Dodany przez:

Powidła śliwkowe

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.63 z 8 głosów)

Składniki

  • 1 kg słodkich gruszek
  • 25 dag cukru
  • 10 dag naturalnego kakao
  • 15 dag mielonych migdałów
  • laska wanilii
  • 4 goździki
  • po szczypcie mielonego kardamonu, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Obrane i oczyszczone gruszki miksujemy i smażymy tak jak śliwki na powidła – po 1 godz. przez 2–3 kolejne dni.
  2. Mieszamy z cukrem, kakao i uprażonymi na suchej patelni migdałami, wkładamy wyskrobany z wanilii miąższ i strąk, goździki i zmielone przyprawy, smażymy jeszcze 30 min.
  3. Usuwamy strąki wanilii. Gorącą masę nakładamy do słoiczków, zakręcamy, na noc wkładamy pod kołdrę.
przetwory gruszki śliwki powidła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy