Masełko gruszkowe z kakao

Znacie przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao? Oto wersja gruszkowa! Dodajcie korzenne przyprawy i mielone migdały.

Przetworypowidła

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1 kg słodkich gruszek
  • 25 dag cukru
  • 10 dag naturalnego kakao
  • 15 dag mielonych migdałów
  • laska wanilii
  • 4 goździki
  • po szczypcie mielonego kardamonu, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obrane i oczyszczone gruszki miksujemy i smażymy tak jak śliwki na powidła – po 1 godz. przez 2–3 kolejne dni.
  • Mieszamy z cukrem, kakao i uprażonymi na suchej patelni migdałami, wkładamy wyskrobany z wanilii miąższ i strąk, goździki i zmielone przyprawy, smażymy jeszcze 30 min.
  • Usuwamy strąki wanilii. Gorącą masę nakładamy do słoiczków, zakręcamy, na noc wkładamy pod kołdrę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy