POWIDŁA CZEK-OLA BEZ MIESZANIA

Nie lubisz stać przy garnku i mieszać - ten przepis jest dla Ciebie!!!

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
200 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki octu
  • 2-3 tabliczki czekolady

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, wydrąż pestki przekrawając je na pół. Włóż do garnka. Tak przygotowane śliwki zasyp cukrem i polej octem ( ocet powoduje, że śliwki podczas gotowania nie przywierają i nie przypalają się i na 100 % nie czuć go w smaku powideł) - nie mieszaj ! Tak przygotowane pozostaw na noc. Następnego dnia wstaw ( bez mieszania) na mniejszy ogień i smaż przez 5 godzin nie mieszając !!! ( to ważne, bo jeśli zaczniesz mieszać to powidła zaczną się przypalać i będziesz zmuszona mieszać je już do końca). Po upływie tego czasu wrzuć do powideł czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z powidłami. Gorące nakładaj do słoików. Są pyszne.
  2. SMACZNEGO !!!!!
Śniadanie przetwory czekolada kolacja deser dla dzieci naleśniki pierogi chleb śliwki cukier ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy