Artur Rogalski
4.43 (204)
Kurczak z warzywami po chińsku to pyszna i szybka do wykonania potrawa, która zachwyca smakiem i aromatem. Usmażone w woku warzywa zachowują w niej wyrazisty kolor i smak, a kawałki mięsa pozostają jędrne i soczyste. Całość zatopiona w orientalnym słodko słonym sosie, doskonale komponuje się z ryżem. Danie chińskie z kurczakiem i warzywami są miłą odmianą od tradycyjnych, polskich obiadów.
filet z kurczaka 600 g
skrobia ziemniaczana 30 g
oliwa z oliwek 40 ml
sól 3 g
płatki chili 1 g
marchewka 150 g
papryka 110 g
czosnek 15 g
dymka 40 g
korzeń imbiru 8 g
papryka chili 10 g
sos sojowy 60 ml
ocet ryżowy 30 ml
brązowy cukier 10 g
woda 20 ml
sezam 20 g
olej sezamowy 20 ml
bambus 100 g
ryż 150 g
Warzywa: myjemy paprykę, a marchewkę obieramy ze skórki. Kroimy je w słupki. Z cebuli zdejmujemy łuski, kroimy w kostkę. Czosnek, połówkę papryczki chili i świeży imbir siekamy drobno.
Kurczak: myjemy go i kroimy w większą kostkę, obsypujemy solą, suszonym chili (1g) i mąką.
Sos: w miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, ocet ryżowy, 20 ml wody i 10 g brązowego cukru.
Ryż: 150 g wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut.
W woku: rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy słupki marchewki, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę, cebulkę, czosnek, papryczkę chili oraz imbir. Chwilę smażymy, a potem przekładamy na talerz. Dolewamy kolejne 20 ml oliwy do woka i wrzucamy tam kurczaka. Smażymy go około 7 minut. Ponieważ w trakcie smażenia mięso może się sklejać, musimy pamiętać, aby cały czas rozdzielać je przy pomocy drewnianej łyżki. Do miękkiego kurczaka dorzucamy odłożone na talerzu warzywa i smażymy całość jeszcze 2 minuty.
Kurczak z warzywami po chińsku: do mięsa na patelni dodajemy przygotowany wcześniej sos, 100 g pędów bambusa (możemy dodać też trochę wody z zalewy) i smażymy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego.
Podanie: kurczaka z warzywami po chińsku podajemy z dowolnym białym ryżem i obsypujemy ziarnami sezamu.