Potrawka z kurczaka z groszkiem i pieczarkami

Szybka przekąska z patelni.Możemy przyprawić bardziej pikantnie lub pozostac przy łagodnej wersji.

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • puszka zielonego groszku
  • 300 gram pieczarek
  • mała cebulka
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki oregano i słodkiej papryki
  • pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filet kroimy w kawałki.Obsypujemy przyprawami i po około 10 minutach obsmażamy na patelni.Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki,posiekaną cebulkę i razem smażymy aż cebulka lekko się podsmaży.Wlewamy szklankę gorącej wody wymieszanej z połową łyżeczki przyprawy uniweralnej,wsypujemy odsączony groszek i przykrywamy pokrywką.Po 10 minutach wlewamy śmietankę wymieszaną z łyżką mąki i dusimy jeszcze aż zgęstnieje.Podajemy posypane zielona pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy