polewka_albo_inaczej_zupa_z_maslanki

Polewka albo inaczej - zupa z maślanki

Ocena:

4.35 (249)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pożywna , regionalna zupa

Składniki:

  • * 1l maślanki
  • * 2 łyżki stołowe z małą górką mąki pszennej
  • * sól do smaku
  • * 1,5 szklanki wody
  • * 2 łyżeczki masła
  • * 2 łyżki gęstej śmietany
  • *
  • * 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • * smalec do smażenia , może być masło , może być wędzony boczek, szczypiorek , koperek , zielona pietruszka do posypania ( wg upodobań)

Polewka albo inaczej - zupa z maślanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotować szklankę wody z dodatkiem soli , w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę . Połączyć i stale mieszając gotować przez chwilę tak, aby mąka straciła swoją surowość.Następnie wlewać maślankę nie zapominając o mieszaniu. Jak wszystko ładnie się połączy potrzymać jeszcze garnek na ogniu do momentu otrzymania pożądanej temperatury zupy ( pamiętamy o mieszaniu ponieważ zupa ma tendencję do przypalania się). Odstawić z ognia . Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki , obrane ze skórki kroimy na talarki i smażymy na złoty kolor , solimy , posypujemy zieleniną. Wlewamy zupę na talerze , do każdego wkładamy na środek po łyżeczce masła i łyżce gęstej śmietany . Na deserowych talerzach podajemy smażone ziemniaki. Jemy zupę dobierając złote talarki. Smacznego!

Porady

Zobacz też: czarna polewa, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne