porri_gratinati_zapiekanka_porowa

Porri gratinati - zapiekanka porowa

Ocena:

4.47 (159)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Przepis znaleziony na blogu www.codzisjemymamo.blogspot.com

Składniki:

  • (na bardzo hojny dodatek do obiadu dla 2 osob, a mniej hojny dla nawet 3-4)
  • 2 duże pory
  • 1 opakowanie serka mascarpone - u mnie 250g
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
  • 2 łyżeczki wódki (można zastąpić białym winem) - u mnie wino
  • 2/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka niesolonego masła

Porri gratinati - zapiekanka porowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pory dokładnie opłukać i oczyścić. Odciąć zielone liście. Pokroić w plasterki.
  • Do dużej miski wrzucić serek mascarpone, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wódkę i dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone pory i za pomocą dwóch widelców wymieszać tak, aby masa równomiernie pokryła wszystkie pory.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem. Przełożyć wymieszane z masą pory. Posypać całość startym parmezanem.
  • Piec przez ok 30 minut w temperaturze 200ºC. Do uzyskania złocistej skorupki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne