4.36 (242)
Wątróbka drobiowa smażona na patelni to pożywny, tani i szybki obiad. Jest delikatna i miękka w środku, a z zewnątrz otoczona lekko rumianą skórką. Złocista cebulka dodaje jej słodyczy. Ma charakterystyczny smak i wystarczy doprawić ją solą i pieprzem, ale warto dorzucić do niej ulubione zioła, na przykład natkę pietruszki. Zobaczcie, jak powstaje najprostsza, smażona wątróbka drobiowa. Przepis uzupełnijcie ziemniakami lub świeżym pieczywem.
wątróbka drobiowa 800 g
cebula 500 g
mąka pszenna 25 g
olej 60 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 0.25 pęczka
Obieramy 3 duże cebule (400–500 g) – możemy sięgnąć po białe (czosnkowe), żółte lub czerwone. Przepoławiamy je i kroimy w piórka. Wlewamy około 30 ml oleju na patelnię. Rozgrzewamy go. Zmniejszamy moc palnika i wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż lekko się zrumieni i zmięknie. Potrwa to około 10 minut. Możemy oprószyć ją szczyptą soli, żeby puściła soki. Kontrolujmy cały czas temperaturę i co jakiś czas mieszajmy zawartość patelni. Nie chcemy, żeby cebula zbrązowiała.
Ewa Niepytalska
Oczyszczamy wątróbkę (z indyka lub kurczaka) z błonek, żyłek i tłuszczu. Jeśli jest taka potrzeba, opłukujemy ją w zimnej wodzie, żeby pozbyć się krwi. Osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Wykonajmy ten krok starannie, inaczej wątróbka będzie pryskać w połączeniu z gorącym tłuszczem.
Ewa Niepytalska
Wsypujemy mąkę pszenną na duży, płaski talerz. Obtaczamy w niej wątróbkę. Lekko strzepujemy jej nadmiar i odkładamy kolejne porcje na czysty talerz. Mąkę pszenną możemy zastąpić skrobią ziemniaczaną, powstanie w ten sposób chrupiąca wątróbka drobiowa, ze smakowitą, rumianą otoczką.
Ewa Niepytalska
Rozgrzewamy pozostały olej na dużej patelni. Wkładamy wątróbkę. Najlepiej umieszczać kawałki w tłuszczu osobno, żeby nie leżały piętrowo (można przyrządzać je partiami). Dzięki temu łatwiej będzie je starannie obsmażyć ze wszystkich stron. Po 2 minutach przekręcamy je za pomocą szczypców. Smażymy jeszcze przez chwilę, aż wątróbka się zarumieni. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ewa Niepytalska
Wkładamy na patelnię usmażoną cebulkę. Mieszamy ją z wątróbką. Dusimy całość przez około 5 minut (możemy podlać niewielką ilością wody). Pod koniec obróbki termicznej polecamy dodać posiekane zioła. Świetnie sprawdzi się natka pietruszki lub koperek, ale warto też wykorzystać na przykład lubczyk lub czosnek niedźwiedzi.
Ewa Niepytalska
Zdejmujemy potrawę z patelni i od razu ją podajemy. Dekorujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem. Wątróbka z cebulką dobrze komponuje się między innymi z ziemniakami z wody (najlepiej młodymi) lub świeżym pieczywem na zakwasie. Warto podać do niej kwaskowe dodatki, na przykład ogórki kiszone lub surówkę z kapusty.
Ewa Niepytalska
Porady
- Tym, co wielu ludzi zniechęca do tej potrawy, jest jej lekko goryczkowy smak. Jak zrobić wątróbkę drobiową, żeby nie była gorzka? Warto namoczyć ją wcześniej w mleku lub maślance. Powinna spędzić w takiej kąpieli co najmniej godzinę. Będzie dzięki temu miękka, krucha i delikatna w smaku. Podobny efekt da moczenie jej w wodzie z sokiem z cytryny.
- Pamiętajmy o tym, że wątróbka z kurczaka powinna być posolona dopiero na sam koniec smażenia lub duszenia. Można też oprószyć ją gruboziarnistą solą morską tuż przed podaniem. Jeśli nie będziemy się trzymać tej zasady, wątróbka wyjdzie twarda i gumowata.
- W naszym przepisie wątróbka drobiowa z cebulką smaży się na neutralnym w smaku oleju (rzepakowym lub słonecznikowym). Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać masło klarowane lub gęsi smalec.
Powyższy przepis na wątróbkę drobiową to podstawowa receptura, którą można modyfikować na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest smażenie wątróbki z owocami, które przełamują lekko gorzki smak potrawy. Do najpopularniejszych dodatków należą jabłka (najczęściej szare renety) lub gruszki, ale warto wypróbować także wiśnie, pomarańcze lub śliwki. Jak przyrządzić wątróbkę drobiową na słodko? Jabłka należy pokroić w ósemki i podsmażyć na oddzielnej patelni w odrobinie tłuszczu, na przykład w maśle klarowanym. Dzięki temu uwydatnimy ich słodycz. Można dodać do nich brandy lub białe wino. Co ciekawe, kwaskowe owoce pasują nie tylko do drobiu, ale także do wątróbki cielęcej lub wieprzowej.
Wątróbka z cebulką z patelni zwykle jest podawana ze świeżym pieczywem – kromką chleba, kajzerką lub bagietką. Ale jako danie obiadowe dobra będzie także:
Szybka wątróbka z patelni świetnie smakuje też z surówkami lub mizerią. Można podać ją z takimi dodatkami jak kapusta czerwona zasmażana lub buraczki.
Wątróbka drobiowa ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego z przyprawami trzeba się obchodzić ostrożnie. Najbezpieczniejsze będą sól i czarny pieprz, ale można nieco eksperymentować, zwłaszcza jeśli przyrządzamy ją w nietuzinkowej odsłonie – na przykład jako element sałatki. Jakie przyprawy do wątróbki drobiowej będą najlepsze? Oto kilka propozycji:
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.