porkolt grzybowy z leczo i frytkami z wątróbki cielęcej

grzyby i moc papryki z chrupiącymi i delikatnymi frytkami z wątróbki w posmaku dzikich przypraw

Dodany przez:

porkolt grzybowy z leczo i frytkami z wątróbki cielęcej

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 15 dag wątróbki cielęcej,
  • 15 dag podgrzybków,
  • 30-40 dag świeżej papryki czerwonej, zielonej, żółtej i białej,
  • 200 ml pomidorów włoskich z przecierem (pół puszki),
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego,
  • 1 cebula (10 dag),
  • natka pietruszki do dekoracji;
  • przyprawy i zioła:
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka podlaskiej przyprawy myśliwskiej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz czarny mielony;

Przygotowanie

  1. 1. cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę mieloną i szczyptę pieprzu, smażyć 1-2 minuty,
  2. 2. do cebuli wlać pół szklanki wywaru, dodać grzyby, czosnek niedźwiedzi, gałkę, przyprawę myśliwską i sól, gotować pod przykryciem 15 minut, ew. uzupełniać płyn, mieszać,
  3. 3. dodać paprykę świeżą, pomidory, dusić 10-15 minut. ew. uzupełniać płyn, mieszać,
  4. 4. w tym czasie wątróbkę pokroić w paseczki wielkości frytek, obtoczyć w bułce tartej, smażyć 2-4 minuty w zależności od gustu,
  5. 5. na talerz wyłożyć porcję porkoltu, na wierzch położyć chrupiące frytki z wątróbki, oprószyć natką,
  6. 6. samodzielne danie, które jednakowoż można zajadać z kluskami kładzionymi, ziemniakami, ryżem, chlebem albo wszystkim na raz,
  7. 7. inspiracja kilkoma przepisami z kuchni węgierskiej (Tolnai Kalman).
Grzyby mięso warzywa obiad Leczo wątróbka cielęca porkolt porkolt grzybowy leczo grzybowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze