porkolt grzybowy z leczo i frytkami z wątróbki cielęcej

grzyby i moc papryki z chrupiącymi i delikatnymi frytkami z wątróbki w posmaku dzikich przypraw

dania mięsneleczo

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Składniki:

  • 15 dag wątróbki cielęcej,
  • 15 dag podgrzybków,
  • 30-40 dag świeżej papryki czerwonej, zielonej, żółtej i białej,
  • 200 ml pomidorów włoskich z przecierem (pół puszki),
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego,
  • 1 cebula (10 dag),
  • natka pietruszki do dekoracji;
  • przyprawy i zioła:
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka podlaskiej przyprawy myśliwskiej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz czarny mielony;

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę mieloną i szczyptę pieprzu, smażyć 1-2 minuty,
  • 2. do cebuli wlać pół szklanki wywaru, dodać grzyby, czosnek niedźwiedzi, gałkę, przyprawę myśliwską i sól, gotować pod przykryciem 15 minut, ew. uzupełniać płyn, mieszać,
  • 3. dodać paprykę świeżą, pomidory, dusić 10-15 minut. ew. uzupełniać płyn, mieszać,
  • 4. w tym czasie wątróbkę pokroić w paseczki wielkości frytek, obtoczyć w bułce tartej, smażyć 2-4 minuty w zależności od gustu,
  • 5. na talerz wyłożyć porcję porkoltu, na wierzch położyć chrupiące frytki z wątróbki, oprószyć natką,
  • 6. samodzielne danie, które jednakowoż można zajadać z kluskami kładzionymi, ziemniakami, ryżem, chlebem albo wszystkim na raz,
  • 7. inspiracja kilkoma przepisami z kuchni węgierskiej (Tolnai Kalman).

Kalorie: 230

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy