Ponczowa babka

Przepisy na Wielkanoc - ponczowa babka na Wielkanoc. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60- 70 minut Porcja: 488 kcal Składniki na 20 porcji

Dodany przez:

Ponczowa babka

Babki

Czas przygotowania:
Kalorie:
488 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki (37 dag) cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 torebki cytrynowej oranżady w proszku
  • starta skórka z 2 limetek
  • 375 ml oleju słonecznikowego
  • 3 i 1/4 szklanki (55 dag) mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1/2 l Fanty lemon
  • 2 szklanki (40 dag) cukru pudru
  • 8 łyżek soku z limetki
  • zielona farbka spożywcza
  • 6 łyżek kolorowych posypek cukrowych
  • marcepanowe biedronki
  • tłuszcz i mąka do formy
  • sól

Przygotowanie

  1. ■ Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli miksować przynajmniej 10 minut. Dodać oranżadę w proszku i skórkę z limetki. Powoli, cienkim strumieniem dodawać olej, stale mieszając. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z 3/4 Fanty lemon.
  2. ■ Formę do babki (pojemność 3 l) natłuścić i posypać mąką, nadmiar mąki odsypać. Wlać ciasto. Piec 60–70 min w temperaturze 180°C. Na 10 minut zostawić w formie, potem wyjąć. Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem, obficie nasączyć pozostałą Fantą i ostudzić.
  3. ■Cukier puder wymieszać z sokiem z limetki. Lukier podzielić na pół. Do jednej części dodać zielony barwnik spożywczy. Ciasto naprzemiennie ozdabiać białym i zielonym lukrem w formie pasków. Oprószyć fantazyjnie kolorowymi posypkami.
  4. ■ Można udekorować zrobionymi z marcepanu biedronkami i ułożyć na rozecie wykonanej z krepiny.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Wielkanoc deser Babka poncz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy