4.43 (159)
Sałatka caprese to pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią. Wystarczy oprószyć składniki solą i pieprzem (opcjonalnie suszonym oregano) i skropić aromatyczną oliwą, żeby wydobyć z nich pełnię smaku. Ta kompozycja w kolorach włoskiej flagi to lekki posiłek na cały rok, ale najlepiej smakuje ze świeżych, sezonowych pomidorów. Warto podać ją ze świeżym pieczywem i lampką białego wina. Sprawdźcie, jak zrobić caprese – sałatkę z prostych składników, która nigdy się nie nudzi.
pomidor 2 szt.
mozzarella 250 g
oliwa extra vergine 50 ml
bazylia 2 gałązki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 szczypta
Myjemy pomidory pod strumieniem ciepłej wody. Osuszamy je. Kroimy w równe plastry o grubości około 5–6 mm. Jeśli są bardzo soczyste, warto lekko oprószyć je solą, żeby puściły nadmiar wody, a następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Odsączamy włoski ser z zalewy. Najlepiej sprawdzi się mozzarella di bufala – powstaje z mleka bawolego. Alternatywą jest mozzarella fior di latte, która jest produktem krowim i ma nieco mniejszą zawartość tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić caprese w formie koreczków lub innej niewielkiej przystawki z pomidorków koktajlowych, przydadzą nam się małe kulki (zwane bocconcini). Kroimy mozzarellę w plastry.
Artur Rogalski
Obrywamy bazylię z łodygi i opłukujemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Wybierajmy soczyście zielone, nieuszkodzone listki. Pamiętajmy, że bazylia jest bardzo delikatna i jeśli nie będziemy się z nią obchodzić z należytą ostrożnością, ściemnieje. Nie siekajmy jej, a jeśli jest spora, raczej rwijmy ją na kawałki.
Artur Rogalski
Układamy plastry pomidorów i mozzarelli naprzemiennie, tworząc okrąg na talerzu. Prosta sałatka caprese ładnie będzie się też prezentować na prostokątnym półmisku – składniki rozmieszczamy wtedy w dwóch rzędach.
Artur Rogalski
Pomidor z serem mozzarella dekorujemy listkami bazylii. Możemy delikatnie powsuwać je między składniki. Oprószamy sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Posypujemy suszonym oregano (lub innymi włoskimi ziołami, na przykład tymiankiem lub estragonem).
Artur Rogalski
Pomidory z mozzarellą i bazylią skrapiamy oliwą extra virgin. Jeśli chcemy, żeby sałatka miała wyrazisty smak, możemy wykorzystać smakowy olej, na przykład czosnkowy lub chili. Warto jednak postawić na proste dodatki i świeże zioła, które nie przyćmią smaku pomidorów. Caprese podaje się też czasem z dressingiem z octu balsamicznego. Sałatkę warto serwować do lekkich dań z grilla lub włoskich wędlin, w towarzystwie świeżej bagietki lub chlebka focaccia.
Artur Rogalski
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.