Pomidory w soku własnym

przydatne do sosów i zup

Przetwory

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1 kg pomidorów żółtych
  • 3 kg pomidorów czerwonych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta ziół włoskich

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory żółte sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i ułożyć w słoiki.
  • Pomidory czerwone zemleć w maszynce do mięsa.
  • Przełożyć do garnka, zagotować, dodać przyprawy do smaku i pogotować kilka minut.
  • Następnie przetrzeć je przez sitko naciskając łyżką.
  • Pestki, które pozostaną na sitku wyrzucić.
  • Sok ponownie zagotować i ew doprawić.
  • Zalać nim pomidory w słoiku, zamknąć i pasteryzować 15 minut.
  • Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 0,6 litra oraz 1 słoik samego soku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy