Pomidory w przecierze

Przetwory z pomidorów - całe pomidory pełne słońca będą znakomite do jajecznicy, na zupę i do esencjonalnych sosów do makaronu i mięsa.

Przetwory

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1 kg pomidorów

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przetwory z pomidorów warto samemu zrobić, w zimę będą doskonałym zastępstwem kupowanego przecieru.
  • ■ Całe pomidory pełne słońca będą znakomite do jajecznicy, na zupę i do esencjonalnych sosów do makaronu i mięsa.
  • ■ Trochę gorsze, ale nieuszkodzone pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Włożyć do głębokiego rondla, lekko rozgnieść drewnianą łyżką i rozgotować w sosie własnym, nie dolewając wody. Gorącą masę pomidorową przetrzeć przez sito, ewentualnie można trochę posolić.
  • ■ Ładne pomidory, w miarę możliwości jednakowej wielkości, zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Ułożyć w wyparzonych słojach, zalać gorącym przecierem. Słoiki dobrze zamknąć i pasteryzować: półlitrowe – około 30 minut, większe – 5 minut dłużej.
  • Warto zrobić przetwory z pomidorów samemu, podczas chłodnej zimy przywołamy ciepły smak lata!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: