Pomidory w przecierze

Przetwory z pomidorów - całe pomidory pełne słońca będą znakomite do jajecznicy, na zupę i do esencjonalnych sosów do makaronu i mięsa.

Dodany przez:

Pomidory w przecierze

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.45 z 29 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg pomidorów

Przygotowanie

  1. Przetwory z pomidorów warto samemu zrobić, w zimę będą doskonałym zastępstwem kupowanego przecieru.
  2. ■ Całe pomidory pełne słońca będą znakomite do jajecznicy, na zupę i do esencjonalnych sosów do makaronu i mięsa.
  3. ■ Trochę gorsze, ale nieuszkodzone pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Włożyć do głębokiego rondla, lekko rozgnieść drewnianą łyżką i rozgotować w sosie własnym, nie dolewając wody. Gorącą masę pomidorową przetrzeć przez sito, ewentualnie można trochę posolić.
  4. ■ Ładne pomidory, w miarę możliwości jednakowej wielkości, zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Ułożyć w wyparzonych słojach, zalać gorącym przecierem. Słoiki dobrze zamknąć i pasteryzować: półlitrowe – około 30 minut, większe – 5 minut dłużej.
  5. Warto zrobić przetwory z pomidorów samemu, podczas chłodnej zimy przywołamy ciepły smak lata!
przetwory pomidory przecier przetwory z pomidorów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze