Pomidory krojone w soku własnym

Pyszne pomidory jak te z puszki

Przetworysok

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Składniki:

  • • 10kg pomidorów
  • • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki. Każdego pomidora przekroić na 4-6 kawałków, w zależności od wielkości, Około 1,5 kg pomidorów zmiksować blenderem, resztę włożyć do dużego garnka, zalać zmiksowanymi. Zagotować, posolić. Gotować 5minut. W tym czasie umyte słoiki wyparzyć, do gorących wkładać pomidory z zalewą (garnek trzymam na małym ogniu aby cały czas były maksymalnie gorące), zakręcać i stawiać do góry dnem. przykryć kocem i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie wynieść do piwnicy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: