Pomidory Jabłkowe

Pomidory Jabłkowe

Przetwory

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 202 głosów)

Składniki:

  • 2 kg małych, twardych pomidorów
  • ok. 3 l 100-% niesłodzonego soku z jabłek
  • sól (łyżka na litr soku)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory Jabłkowe
  • Umyte i odszypułkowane pomidory nakłuwamy wykałaczką w miejscu, gdzie był ogonek. Układamy je w wyparzonych słoikach, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 min.
  • Zlewamy wodę, ponownie zalewamy wrzątkiem. Sok jabłkowy mieszamy z solą, gotujemy. Z pomidorów odlewamy wodę, zalewamy gorącym sokiem, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia.
  • Najlepiej, byśmy sok z jabłek wycisnęli sami, w sokowirówce. Jeśli nie mamy takiej możliwości, kupmy sok tzw. NFC (Not from concentrate), czyli wyciskany na zimno i pasteryzowany w niskich temperaturach.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy