pomidorowa bardzo ziołowa z dorszem atlantyckim - rybna

Pyszna pomidorowa zupa z ryba i ziołami. Jest bardzo aromatyczna :)

Dodany przez:

pomidorowa bardzo ziołowa z dorszem atlantyckim - rybna

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 warzywna kostka bulionowa
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 puszka całych pomidorów Pudliszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 1/5 szklanki śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanych listków czerwonej bazylii
  • płaska łyżeczka igiełek rozmarynu
  • kilka listków szałwii
  • 150 g filetu z dorsza atlantyckiego
  • do podania: grillowane grzanki z ciabatty

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę. Dodać pokrojone w grube kawałki wszystkie warzywa, listki laurowe, ziele i kostkę bulionową i (lub)zamiennie sól. Zagotować. Gotować 30 minut na małym ogniu. Pomidory w puszce zmiksować i dodać do zupy wraz z koncentratem i papryką. Zagotować.
  2. Zupa w takiej wersji stała całą noc w chłodnym miejscu.
  3. Następnego dnia dodać zioła - od serca ;) i zagotować zupę. Dodać pokrojonego w kawałki dorsza. Gotować 7-10 minut na średnim ogniu. Do zupy dolać śmietanę. W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić mąkę, dodać do zupy, jednocześnie zestawiając ją z gazu i wymieszać dokładnie. Doprawić pieprzem na talerzach. Podawać z grillowanymi na oliwie grzankami.
obiad ryba zupa dorsz ziola zupa rybna pomidorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy