Pomidorki z jajkiem w sosie czosnkowym

moja rodzinka je uwielbia

Dodany przez:

Pomidorki z jajkiem w sosie czosnkowym

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 większe pomidory
  • 2 cebule
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • ser żółty gouda
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 lub 22%
  • posiekany szczypiorek
  • Mielona słodka papryka, sól, oregano

Przygotowanie

  1. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na półmisku, oprószyć je pieprzem kolorowym i solą.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i rozsypać na pomidory, oprószyć ją solą i pieprzem.
  3. Jajka pokroić w plastry rozłożyć na cebuli i znów oprószyć solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.
  4. Całość posypać świeżo startym na grubych oczkach tarki serem
  5. Smietanę doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano, polać sałatkę i posypać serem żółtym. Podajemy od razu, bo każde warzywa posolone puszczą trochę płynu, inaczej solimy dopiero przed podaniem.
warzywa jajka sałatka przekąska kolacja pomidory cebula śmietana ser żółty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze