wegański pomarańczowy tofurnik

Ocena:

4.49 (150)

Pomarańczowy tofurnik nie różni się smakiem od zwykłego sernika. Kremowe i delikatne ciasto zaspokoi podniebienie każdego wielbiciela słodkości.

Składniki:

  • 400 g tofu
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 paczka budyniu śmietankowego w proszku
    8 łyżek mleka kokosowego
    100 g herbatników
    6 łyżek soku z cytryny
    1 pomarańcza
    1 łyżka kakao
    4 łyżki margaryny
    2-3 pomarańcze do dekoracji
     

Wegański pomarańczowy tofurnik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z 1 pomarańczy. Ciastka

  • kakao i margarynę blendujemy z dodatkiem soku z pomarańczy. Dodajemy tyle płynu
  • aby osiągnąć odpowiednią
  • gęstą konsystencję. Ciasto wkładamy do lodówki.

    Tofu miksujemy z sokiem z cytryny na gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe

  • cukier
  • budyń
  • skórkę pomarańczową i ponownie miksujemy. Odstawiamy masę na 30 min.

    W tym czasie rozkładamy spód ciasta w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówamy je widelcem i podpiekamy przez 10-15 min.  Następnie na ciasteczkowy spód wylewamy masę tofurnikową i rozsmarowujemy ją równomiernie w formie. Pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni.

    Ciasto dekorujemy plasterkami świeżych pomarańczy.

Porady

Zobacz też: tort wegański czekoladowo-orzechowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne