Pomarańczowy tofurnik nie różni się smakiem od zwykłego sernika. Kremowe i delikatne ciasto zaspokoi podniebienie każdego wielbiciela słodkości.
(średnia 4.48 z 149 głosów)
400 g tofu
1/2 szkl. cukru pudru
1 paczka budyniu śmietankowego w proszku
8 łyżek mleka kokosowego
100 g herbatników
6 łyżek soku z cytryny
1 pomarańcza
1 łyżka kakao
4 łyżki margaryny
2-3 pomarańcze do dekoracji
Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z 1 pomarańczy. Ciastka
Tofu miksujemy z sokiem z cytryny na gładką masę. Dodajemy mleko kokosowe
W tym czasie rozkładamy spód ciasta w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówamy je widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Następnie na ciasteczkowy spód wylewamy masę tofurnikową i rozsmarowujemy ją równomiernie w formie. Pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni.
Ciasto dekorujemy plasterkami świeżych pomarańczy.
Porady
Zobacz też: tort wegański czekoladowo-orzechowy
Komentarze