Pomarańczowy przekładaniec
Pomarańczowy przekładaniec - Przepis na Pomarańczowy przekładaniecPyszny biszkopt o pomarańczowym smaku i zapachu.

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Ciastaciasto z owocami
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 5 osób
- Poziom trudności: Średni
Ocena:
(średnia 4.47 z 180 głosów)
Składniki:
- 8 dag mąki
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 11 dag cukru
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml syropu pomarańczowego
- 30 dag marmolady pomarańczowej
- 20 ml likieru curaçao
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej lub świeża pomarańcza
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Sposób podania:
Posiłek:
Kroki wykonania:
- Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na pianę, dodając do niej stopniowo 5 dag cukru.
- Żółtka ucieramy z resztą cukru na kogel-mogel. Stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Po trochu dosypujemy mąkę i ostrożnie mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy cukrem pudrem. Przelewamy do niej ciasto do 2/3 wysokości formy. Wstawiamy do piekarnika na 40 min.
- Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie równej grubości warstwy. Syrop rozcieńczamy 5 łyżkami wody i nasączamy pierwszą warstwę, po czym nanosimy grubą warstwę marmolady pomarańczowej. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta.
- Ponownie delikatnie nasączamy ponczem wymieszanym z curaçao. Przybieramy kandyzowaną skórką lub plastrami świeżej pomarańczy.
Porady
Zobacz też: przepis na bananowy przekładaniec z porzeczkami
Podobne przepisy
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
65 min.

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Jest przygotowywane na wiele najróżniejszych sposobów. Jednym z nich jest mazurek pomarańczowy. Słodkie, kruche ciasto idealnie równoważy lekko gorzka, orzeźwiająca masa pomarańczowa. Mazurek pomarańczowy to jeden z prostszych świątecznych wypieków - sprawdź, jak go zrobić.
Mazurek pomarańczowy
Czas przygotowania:
120 min.

Jednym słowem pyszne ciasto.
Przekładaniec
Czas przygotowania:
20160 min.

Przepis z kuchni rumuńskiej
Likier pomarańczowy
Czas przygotowania:
40 min.

Przygotowanie: 40 minut Suszenie: 55 minut Porcja: 600 kcal
Bezowy przekładaniec
Czas przygotowania:
30 min.

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: ok. 5 godzin
Porcja: 400 kcal
Składniki na 4–6 porcji
Krem pomarańczowy
Czas przygotowania:
100 min.

smacznie
Przekładaniec
Czas przygotowania:
120 min.

Pyszny:)
Przekładaniec
Czas przygotowania:
60 min.

Przepis na przekładaniec jest dosyć prosty,a ciasto przepyszne,idealne do kawy lub herbatki
PRZEKŁADANIEC MIODOWY
Czas przygotowania:
90 min.

Sernik lekki jak pianka, pachnący pomarańczą
Pomarańczowy sernik
Czas przygotowania:
70 min.

Przepis na mazurek pomarańczowy