Pomarańczowy przekładaniec

Pyszny biszkopt o pomarańczowym smaku i zapachu.

Ciastaciasto z owocami

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 180 głosów)

Składniki:

  • 8 dag mąki
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 11 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml syropu pomarańczowego
  • 30 dag marmolady pomarańczowej
  • 20 ml likieru curaçao
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej lub świeża pomarańcza

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na pianę, dodając do niej stopniowo 5 dag cukru.
  • Żółtka ucieramy z resztą cukru na kogel-mogel. Stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  • Po trochu dosypujemy mąkę i ostrożnie mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy cukrem pudrem. Przelewamy do niej ciasto do 2/3 wysokości formy. Wstawiamy do piekarnika na 40 min.
  • Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie równej grubości warstwy. Syrop rozcieńczamy 5 łyżkami wody i nasączamy pierwszą warstwę, po czym nanosimy grubą warstwę marmolady pomarańczowej. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta.
  • Ponownie delikatnie nasączamy ponczem wymieszanym z curaçao. Przybieramy kandyzowaną skórką lub plastrami świeżej pomarańczy.

Porady

Zobacz też: przepis na bananowy przekładaniec z porzeczkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy