Pomarańczowo-czekoladowa tarta

Jak zrobić pyszną tartę?

Dodany przez:

Pomarańczowo-czekoladowa tarta

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę plus dodatkowo do smarowania
  • 1 żółtko
  • Na nadzienie czekoladowe:
  • 75 g masła
  • 115 g ciemnej czekolady, drobno posiekana
  • 115 g cukru pudru
  • 55 g mąki
  • 4 jajka
  • Pomarańczowe nadzienie:
  • 25 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • 35 g cukru pudru
  • 25 g mąki
  • 2 żółtka

Przygotowanie

  1. 1. Do ciasta, mierzyć mąkę, cukier puder i masło do miski malaksera i pulsować, aż mieszanina przypominać bułkę tartą. Dodać żółtka jajek i łyżkę zimnej wody i mieszano do momentu zakończenia ze sobą z utworzeniem miękkiego ciasta.
  2. 2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut
  3. 3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  4. 4. Rozwałkuj ciasto cienko
  5. 5. Odstaw na 15 minut
  6. 6. Po nakłuwaj ciasto widelcem, wypełnij ciasto fasola. Piecz 10 minut. Zdejmij papier i fasolę, włóż ponownie do piekarnika i piecz przez 7 minut.
  7. 7. Roztop czekoladę i masło w żaroodpornej misce. Zdejmij z ognia i wymieszaj z cukrem i mąką. Dodawaj jajka i odstaw.
  8. 8. Rozpuść masło i białą czekoladę. Zdejmij z ognia i dodaj skórkę pomarańczową, cukier oraz mąke. Dodaj żółtka jaj i wlej mieszaninę do dzbanka
  9. 9. Umieść ciasto na blasze. Wlej mieszanine do czekolady.
  10. 10. Piecz 12 minut
czekolada deser tarta pomarańcza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze