Półksiężyce z pistacjami

Półksiężyce z pistacjami to proste w przygotowaniu ciasteczka z rumową nutą. Takie ciasteczka idealnie sprawdzą się jako słodki upominek na święta. 

ciastka

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Masło ubijamy trzepaczką z cukrem, szczyptą soli i startą skórką z cytryny, aż powstanie pianka. Stopniowo dodajemy jajka. Używając trzepaczki, podnosimy masę maślaną, dodając zmielone migdały, przesianą mąkę i gorzkie kakao.
  • 2.Ciasto rozprowadzamy równomiernie (najlepiej za pomocą szpatuły) na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12–14 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Jeszcze gorące ciasto zalewamy połową rumu. Przesiany cukier puder mieszamy z pozostałym rumem na gładki, lepki lukier.
  • 3.Równomiernie rozprowadzamy go na cieście, posypujemy grubo posiekanymi pistacjami. W ostudzonym cieście foremką w kształcie półksiężyca (4,5 cm) wycinamy ciasteczka. Pozwalamy im wystygnąć z lukrem i pistacjami. Resztki z wycinania po prostu wyjadamy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy