Polewka z kluseczkami

Polewka z kluseczkami

Dodany przez:

Polewka z kluseczkami

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 szklanki domowego rosołu wołowego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki kremówki
  • 6 zółtek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • KLUSECZKI:
  • 10 dag masła
  • sól
  • 5 jajek (osobno zółtka i białka)
  • mąka

Przygotowanie

  1. Polewka z kluseczkami
  2. Zimny rosół mieszamy z winem. Kremówkę roztrzepujemy z żółtkami. Rosół z winem stawiamy na małym ogniu i stale mieszając trzepaczka, powoli wlewamy śmietanę z żółtkami. Podgrzewamy bardzo mocno, nie dopuszczając do wrzenia, przyprawiamy wyraziście sola, pieprzem i gałka. Robimy kluseczki: masło ucieramy na puch ze szczypta soli, nie przerywając ucierania, wbijamy po jednym żółtku.
  3. Z białek ubijamy sztywna piane, łączymy z masa żółtkową. Mieszając, dosypujemy tyle maki, żeby ciasto było miękkie i elastyczne, ale nie dawało się formować, i nie powinno się rozlewać. Bierzemy dużą deskę, zanurzamy we wrzątku, rozsmarowujemy po niej ciasto. Nożem maczanym we wrzątku odcinamy cienkie nitki ciasta wprost do osolonej gotującej się wody, gotujemy 1 min od wypłynięcia. Odławiamy łyżką cedzakowa wprost na talerze, zalewamy polewka, podajemy natychmiast.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zupa Polewka z kluseczkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy