Polewka z kluseczkami

Polewka z kluseczkami

Zupyalkohole

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Składniki:

  • 4 szklanki domowego rosołu wołowego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki kremówki
  • 6 zółtek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • KLUSECZKI:
  • 10 dag masła
  • sól
  • 5 jajek (osobno zółtka i białka)
  • mąka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polewka z kluseczkami
  • Zimny rosół mieszamy z winem. Kremówkę roztrzepujemy z żółtkami. Rosół z winem stawiamy na małym ogniu i stale mieszając trzepaczka, powoli wlewamy śmietanę z żółtkami. Podgrzewamy bardzo mocno, nie dopuszczając do wrzenia, przyprawiamy wyraziście sola, pieprzem i gałka. Robimy kluseczki: masło ucieramy na puch ze szczypta soli, nie przerywając ucierania, wbijamy po jednym żółtku.
  • Z białek ubijamy sztywna piane, łączymy z masa żółtkową. Mieszając, dosypujemy tyle maki, żeby ciasto było miękkie i elastyczne, ale nie dawało się formować, i nie powinno się rozlewać. Bierzemy dużą deskę, zanurzamy we wrzątku, rozsmarowujemy po niej ciasto. Nożem maczanym we wrzątku odcinamy cienkie nitki ciasta wprost do osolonej gotującej się wody, gotujemy 1 min od wypłynięcia. Odławiamy łyżką cedzakowa wprost na talerze, zalewamy polewka, podajemy natychmiast.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: czarna polewa, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy