Polędwiczki z kurczaka w boczku

Delikatne mięso w otulinie z wędzonego boczku.

dania mięsne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka marynaty do mięs słodko-kwaśnej (w proszku)
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 10 polędwiczek z kurczaka
  • 10 długich plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do oleju dodać wyciśnięty czosnek
  • wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszać. Marynatę wlać do mięsa i wymieszać tak
  • żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie odstawić do lodówki na min. 15 minut (im dłużej
  • tym lepiej). Po tym czasie każdy kawałek mięsa owinąć plasterkiem boczku
  • zabezpieczyć wykałaczką
  • żeby boczek się nie odwijał. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na niego zamarynowane mięso w boczku. Smażyć na rumiano z obu stron.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy