Delikatne mięso z kurczaka wcześniej zamarynowane i ugotowane na parze.
Składniki:
8 polędwiczek z kurczaka
1 łyżeczka całej kolendry
2 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki w płatkach
4 łyżki oleju
6 gałązek natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
ok. 1/2 łyżeczki soli
Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do moździerza przełożyć kolendrę
ziele angielskie
pieprz i płatki papryki. Dokładnie utrzeć. Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek
posiekaną natkę pietruszki
utarte przyprawy i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą zalać polędwiczki z kurczaka. Wymieszać dokładnie
żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Mięso gotować ok. 15 minut od momentu zagotowania się wody.