Polędwiczki w sosie kurkowym

Ocena:

4.43 (198)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwiczki w sosie kurkowym to proste, a zarazem bardzo efektowne danie. Połącznie jakościowego, soczystego mięsa i gęstego, aromatycznego sosu na bazie świeżych, leśnych grzybów z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Można serować je zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej odświętnych posiłków w gronie rodziny czy przyjaciół. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie swojego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa  650 g

  • kurki  200 g

  • masło  40 g

  • czosnek  2 ząbki

  • śmietana 18%  200 ml

  • woda  500 ml

  • cebula  120 g

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

Polędwiczki w sosie kurkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Duszenie mięsa: polędwicę płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Delikatnie rozbijamy ją przy pomocy dłoni. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Mięso smażymy z obu stron przez około 1–2 minuty, aż do lekkiego zarumienia. Podlewamy je szklanką wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.

  • Krok 2:

    Podsmażanie kurek: w czasie, gdy mięso się dusi zabieramy się za przygotowanie sosu. Kurki oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy pod bieżącą wodą. Mniejsze sztuki zostawiamy w całości, a większe kroimy. Cebulę obieramy i sieczemy na drobno. Podsmażamy ją na osobnej patelni z dodatkiem pozostałego masła, aż do zeszklenia. Następnie dorzucamy do niej grzyby. Kontynuujemy smażenie przez kolejne 5 minut. 

  • Krok 3:

    Polędwiczki w sosie kurkowym: do sosu dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Całość dusimy przez około 10 minut, aż do momentu, gdy grzyby zmiękną. Łączymy sos z mięsem, w razie potrzeby doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Gotowe polędwiczki w kurkach podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków. 

Porady

  • Polędwiczki w sosie kurkowym można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni. Warto jednak wiedzieć, że ze względu na dodatek śmietany, nie należy ich mrozić. 
  • Poza sezonem na świeże grzyby leśne, możecie zrobić równie smaczne polędwiczki z kurkami mrożonymi. 
  • Zastanawiacie się, jakie mięso najlepiej sprawdzi się do przygotowania polędwiczek? Danie to najczęściej przyrządza się na bazie mięsa wieprzowego. To jednak nie jedyna możliwość. Możecie także sięgnąć po jakościowe mięso wołowe. Jeśli zaś starcie się ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, możecie zrobić równie smaczne polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym.
  • Przygotowaliście zbyt dużą ilość sosu kurkowego? Możecie wykorzystać go do przygotowania prostego obiadu z makaronem. 
  • Jeśli chcecie urozmaicić smak polędwiczek wieprzowych z kurkami, możecie dodać do sosu posiekany na drobno koperek. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu natka pietruszki. Całość można też doprawić odrobiną słodkiej papryki mielonej.  
  • Polecamy spróbować także polędwiczek w sosie kurkowym z piekarnika. Jak je zrobić? W tej wersji podsmażone na patelni mięso należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 20 minut. Następnie wystarczy je wymieszać z sosem kurkowym.
  • Jeśli chcecie, by polędwiczki z sosem kurkowym wyszły naprawdę świetnie, możecie dodatkowo zamarynować mięso. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą olej, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży rozmaryn oraz sól i pieprz.
  • Sprawdźcie także nasz przepis na polędwiczki z pieczarkami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać polędwiczki w sosie kurkowym?

Polędwiczki w sosie kurkowym to pożywna podstawa pysznego obiadu. Najczęściej serwuje się je z aksamitnym puree ziemniaczanym. Równie dobrze sprawdzą się jednak pieczone czy gotowane ziemniaki. Danie można też podawać z rozmaitymi rodzajami kaszy (gryczaną, jaglaną czy jęczmienną) lub ugotowanym na pół twardo makaronem. 

Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym fantastycznie komponują się też z kluskami śląskimi czy kładzionymi. Możecie też podać je z prostszymi w przygotowaniu kluskami lanymi. Dobrze smakują również z popularnymi kopytkami. 

Zastawiacie, jaka surówkę do polędwiczek w sosie kurkowym sprawdzi się najlepiej? Możecie zdecydować się zarówno na tradycyjne buraczki, jak i klasyczną surówkę z marchewki. Duszone mięso można też zaserwować w towarzystwie zasmażanej kapusty białej lub czerwonej. Z kolei jeśli wolicie lżejsze dodatki, możecie przygotować prostą sałatkę na bazie sałaty masłowej i dressingu jogurtowego.

Inne pomysły na smaczne dania z kurkami

Latem, gdy świeże kurki są łatwo dostępne chętnie dodajemy je do wielu dań mięsnych, ale i nie tylko. Sprawdzą się zarówno jako składnik aromatycznych sosów, jak i jako baza smacznego farszu do wegetariańskich pierogów. Chętnie dodajemy je też do gulaszy i warzywnych dań jednogarnkowych. To jednak ich niejedyne kulinarne zastosowania. 

Kurki świetnie wzbogacą smak porannej jajecznicy czy omletu. Można zrobić z nich również pyszną pastę do chleba. Często dodaje się je także do wytrawnych wypieków. Na bazie leśnych grzybów można też ugotować fantastyczną, wegańską zupę krem. Warto pokusić się także o przygotowanie prostego risotto z kurkami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne