Polędwiczki wieprzowe

Ocena:

4.47 (166)

  • 15 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 30 minut Duszenie: 7 minut Porcja: 455 kcal Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 6 polędwiczek wieprzowych
  • 2 cukinie
  • 1 i 1/2 opakowania śmietany kremówki
  • 15 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 łyżki posiekanych liści bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • oliwa
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki wieprzowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem
  • większe przekroić na pół. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą
  • na każdej ułożyć wiórek masła. Piec 15–20 min w temp. 200°C.
  • Cukinie umyć
  • pokroić w cienkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy
  • wrzucić cukinie
  • bazylię
  • doprawić solą
  • pieprzem i rozmarynem
  • delikatnie wymieszać. Dusić 5–7 min
  • mieszając.
  • Polędwiczki wyjąć z naczynia
  • odlać sos. Na dnie ułożyć podduszone
  • osączone plastry cukinii. Na nich ułożyć polędwiczki. Śmietanę wymieszać z pokruszonym serem. Zalać potrawę i zapiekać jeszcze 5–10 min
  • aż ser się roztopi. Podawać z makaronem tagliatelle i zieloną sałatą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne