Polędwiczki w ziołach

Jak przygotować polędwiczki? Upieczmy je w ziołach! Ziołowa otoczka wymieszana z bułką tartą, sokiem z cytryny i oliwą uczyni mięso jeszcze bardziej soczystym.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • po pęczku natki pietruszki, bazylii i tymianku
  • kilka listków szałwii
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 8 łyżek oliwy
  • mała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 5 łyżek masła

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem i papryką.
  2. Umyte i osuszone zioła drobno siekamy, mieszamy z tartą bułką oraz 6 łyżkami oliwy.
  3. Obraną cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ziół. Dodajemy obrany drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny.
  4. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na niej polędwiczki ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni i lekko studzimy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Polędwiczki układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem i okładamy mieszanką ziołową. Na wierzchu rozkładamy płatki masła.
  6. Pieczemy 20–25 min. Odstawiamy na chwilę i podajemy pokrojone w plastry o grubości ok. 1 cm.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
polędwiczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy