Polędwiczki w sosie maślano-waniliowym

Mandarynki sprawdzą się też do mięsa - szczególnie w sosie maślano-waniliowym do polędwiczki wieprzowej. Smak dania podkręci rozmaryn i tymianek.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mała polędwiczka wieprzowa
  • oliwa, sól, pieprz
  • po gałązce tymianku i rozmarynu
  • sos: 8 mandarynek
  • 2 szalotki
  • 6 czubatych łyżek masła
  • mały strąk wanilii
  • chili

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy ze wszystkich stron na bardzo dużym ogniu (najlepiej w naczyniu, którego można używać w piekarniku). Na wierzch dajemy zioła i wstawiamy do piekarnika o temp. 120°C na ok. 45 min – mięso powinno być w środku różowawe, ale po przekrojeniu nie wydzielać już różowego soku.
  2. Dwie mandarynki obieramy i filetujemy, odkładamy; z reszty wyciskamy sok.
  3. Szalotki siekamy, szklimy na połowie masła, dodajemy sok z mandarynek i miąższ wyskrobany z wanilii. Trzymamy na średnim ogniu, aż sos odparuje o 1/3 objętości i zgęstnieje. Przecieramy przez sitko na drugą patelnię, mieszamy z pozostałym masłem, przyprawiamy solą, pieprzem i chili, wkładamy wyfiletowane cząstki owocu, mocno zagrzewamy.
  4. Gorący sos wylewamy na półmisek i układamy w nim plastry polędwicy, posypujemy upieczonymi listkami ziół.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Wskazówki

W takim sosie można także podać upieczone piersi kurczaka, indyka, kaczki; z wieprzowiny – szynkę, polędwicę lub schab bez kości. Pasuje też do ryb: dorsza lub pstrąga, upieczonych w maśle.

polędwiczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy