Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem z leśnych grzybów.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 70-80 dkg)
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1/2 kg leśnych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polędwiczki oczyścić z błon. Położyć je na rozgrzany na patelni olej. Oprószyć je z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polędwiczki zrumienić z każdej strony. Zrumienione polędwiczki zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić ją na patelnię. Smażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa do zeszklenia. Do cebuli dodać oczyszczone i dowolnie pokrojone leśne grzyby (użyłam mrożonych opieniek po ich rozmrożeniu, ale można dać inne leśne grzyby). Grzyby usmażyć. Jak płyn z grzybów odparuje, włożyć do nich zrumienione mięso, wlać 1 szklankę wody. Mięso z grzybami dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i 1 szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polędwiczki wyjąć z sosu, kroić w plastry. Podawać z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy