Polędwiczki w sosie grzybowym

Ocena:

4.43 (213)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwiczki w sosie grzybowym to połączenie kruchej wieprzowiny z aromatycznym, kremowym sosem z grzybów leśnych. Takie danie to idealna propozycja na prosty, a zarazem wykwintny obiad. Z powodzeniem sprawdzi się podczas rozmaitych uroczystości rodzinnych. Podane w towarzystwie kieliszka jakościowego wina z pewnością przypadnie gościom do gustu. Poniżej znajdziecie przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, które posmakują wszystkim domownikom.

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe  400 g

  • grzyby  250 g

  • cebula  120 g

  • woda  250 ml

  • masło  30 g

  • śmietana 18%  125 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • papryka w proszku  5 g

Polędwiczki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: polędwiczkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy błonki i kroimy mięso w plastry o grubości około 1 cm. Nacieramy je szczyptą soli oraz pieprzu i czerwoną papryką.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę.

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy ją i smażymy, aż do zeszklenia. Dodajemy polędwicę i podsmażamy około 5 minut, przewracając mięso, co chwilę. Dorzucamy grzyby i smażymy jeszcze przez 2 minuty, mieszamy, co chwilę.

  • Krok 4:

    Duszenie: całość zalewamy wodą (lub bulionem), a patelnię przykrywamy. Danie dusimy do momentu, gdy mięso będzie miękkie, a sos gęsty – powinno to zająć około 30 minut. Pod koniec dolewamy śmietankę.

  • Krok 5:

    Podanie: polędwiczki w sosie grzybowym doprawiamy do smaku. Można dodatkowo posypać je posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

  • Jak przygotować polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie? Istotny tu jest czas obsmażania mięsa, chodzi o to, żeby tylko je zrumienić, 5 minut to czas maksymalny. Jeśli je przesmażymy to będą twarde i suche.
  • Jeśli chcemy wydobyć z mięsa jeszcze więcej smaku, możemy zrobić je na bulionie warzywnym lub mięsnym. Można też do wody dodać 2 łyżki sosu sojowego (ok. 30 ml).
  • Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów smakują równie dobrze. Należy jednak pamiętać, by odpowiednio wcześnie je namoczyć – najlepiej zalać grzyby wrzątkiem i zostawić na całą noc. 
  • Dla urozmaicenia smaku, polecamy dodanie do polędwiczek w sosie śmietanowo-grzybowym odrobiny jakościowej brandy. Mięso dobrze komponuje się również z suszonymi śliwkami lub morelami. Wystarczy pokroić je na cienkie paski i dorzucić do sosu.
  • By zagęścić sos do polędwiczek z grzybami, można dodać do niego 1 lub 2 łyżki mąki pszennej. Należy jednak robić to stopniowo – mąkę trzeba najpierw dokładnie rozetrzeć z odrobiną zimnej wody. Następnie łączy się ją z kilkoma łyżkami sosu i dopiero wtedy powstałą mieszankę przelewa się na patelnię. 
  • Do przygotowania polędwiczek wieprzowych duszonych z grzybami leśnymi najlepiej używać głębokiej patelni o grubym dnie.
  • Jeżeli nie macie dostępu do świeżych lub suszonych grzybów leśnych, możecie przyrządzić polędwiczkę wieprzową z pieczarkami. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie grzyby do polędwiczki wieprzowej?

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym można przygotować z dodatkiem rozmaitych gatunków grzybów. Najpopularniejszym z nich jest – powszechnie występujący latem – podgrzybek. Sos z jego udziałem wyróżnia się aksamitnym, delikatnym, a zarazem głębokim, esencjonalnym smakiem.

Smaczny efekt uzyskać można także, dodając do sosu grzyby, takie jak maślaki, koźlarze, gąski czy opieńki. Ich smak dobrze wydobędą następujące składniki: masło, śmietana, natka pietruszki, koperek, tymianek, estragon, ziele angielskie, cebulka, czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz.

Jeśli macie ochotę na łagodną i kremową wersję sosu grzybowego, polecamy przyrządzić go na bazie kurek oraz szczypiorku i śmietanki. Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym będzie smakować równie dobrze, jeśli do jej przygotowania użyjemy prawdziwków. Ich smak warto wzbogacić dodatkiem masła, tymianku i rozmarynu oraz wytrawnego wina. 

 

Jaka surówka do polędwiczek w sosie grzybowym?

Polędwiczki z grzybami będą się dobrze komponować z surówkami o dość delikatnym i neutralnym smaku. Mają one bowiem stanowić jedynie dodatek, a nie zdominować posiłek, w którym to pierwszoplanową rolę gra pyszny sos oraz miękkie, rozpływające się w ustach mięso.

Dobrym wyborem będzie więc surówka z kapusty pekińskiej, zielonego ogórka i papryki lub surówka z białej kapusty i koperku, czy też surówka z pora i jabłka. Smak polędwiczki z grzybami leśnymi świetnie podkreśli również domowa surówka z marchwi oraz selera.

 

Z czym podawać polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi?

Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami leśnymi najczęściej serwuje się jako danie obiadowe. Warto więc podać je z sycącymi dodatkami, takimi jak np. kasza gryczana czy perłowa lub ryż. Mięso dobrze komponuje się również ze smakiem rozmaitych makaronów – wstążek, rurek i kokardek. Osobom dbającym o zdrową dietę polecamy sięgnięcie po ich pełnoziarniste wersje.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym często podaje się też z maślanym, kremowym puree ziemniaczanym. Pasują do nich również domowe kluski, jak chociażby kopytka, kluski śląskie i kładzione czy szpecle. Niektórzy serwują je z kolei z upieczonymi w piekarniku warzywami korzeniowymi lub batatami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne