Marynowane Polędwiczki Wieprzowe z Piekarnika

Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika

Ocena:

4.46 (166)

  • 50 min.
  • łatwy

Polędwiczki upieczone w ten sposób są soczyste i bardzo smaczne - są idealnym gorącym daniem obiadowym.

Składniki:

  • miód  

  • olej  

  • przyprawy  

  • ocet  

  • ocet balsamiczny  

  • sól  

  • pieprz  

  • polędwiczki wieprzowe  2 szt.

  • tymianek  

  • rozmaryn  

  • zioła prowansalskie  

  • oregano  

  • sos sojowy  

  • marynata  

Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► MARYNATA : do naczynia wlać olej rzepakowy
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy i miód
  • wszystko dokładnie wymieszać
  • żeby ciecze dobrze się połączyły. Następnie dodać czosnek oraz przyprawy i zioła: oregano
  • rozmaryn
  • tymianek
  • zioła prowansalskie i pieprz i ponownie jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • ► Polędwiczki umyć i starannie wyciąć błony. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości
  • następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią
  • tak żeby powstał płat mięsa. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki
  • żeby mięso przeżarło i nabrało wyrazistości.
  • ► Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni teflonowej przez około 3 minut z obydwu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać pozostałą marynatą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 - 15 minut w 180 C / Termoobieg /. Upieczone polędwiczki wyjąć z formy
  • przyprawić solą
  • pieprzem i zawinąć w folię aluminiową
  • dzięki temu mięso pozostanie delikatne i soczyste. W tym czasie zrobić sos na tłuszczu po zapiekaniu polędwiczek i można podawać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne