Polędwiczki Marynowane z Blanszowaną Marchewką

Uwielbiam przygotowywać marynowane mięsa, po pierwsze dlatego, że są smaczne, a po drugie robią się same.

Dodany przez:

Polędwiczki podałem z sosem kurkowym, gniecionymi ziemniakami z koperkiem i blanszowaną marchewką.

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • tłuszcz do smażenia (masło)
  • słoik kurek (odcedzić / 314 g.)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 8 łyżek śmietany
  • MARYNATA
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • tymianek (suszony)
  • rozmaryn (suszony)
  • sól

Przygotowanie

  1. ► MARYNATA : sól utrzeć z czosnkiem, dodać sos sojowy, sok z cytryny, tymianek, rozmaryn i miód. Wszystko razem wymieszać
  2. ► Polędwiczki pozbawić błonek, nadmiaru tłuszczu, umyć i pokroić na plastry o grubości 3 cm. Plastry obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na noc.
  3. ► Przed pieczeniem wyjąć polędwiczki 2 godziny wcześniej z lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso w taki sposób by z każdej strony miało ładnie przyrumienione boki. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygło.
  4. ► Na pozostałym tłuszczu w używanej patelni po smażeniu mięsa, dodać i rozgrzać masło i pozostałą marynatę po wyjęciu z niej polędwiczek. Do sosu wrzucić kurki i mieszając krótko dusić, wlać roztrzepaną mąkę z ciepłą wodą i zagotować. Następnie mieszając wlać śmietankę, włożyć gorące polędwiczki, przykryć i odstawić. Po chwili można podawać.
miód obiad śmietana kurki sos sojowy polędwica wieprzowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze