Polędwiczki glazurowane miodem

Przygotowanie: 35 minut Oczekiwanie: 2 godziny Pieczenie: 20 minut Porcja: 230 kcal

Dodany przez:

Polędwiczki glazurowane miodem

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 kg polędwiczek wieprzowych
  • 3/4 szklanki sosu sojowego
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżeczki świeżo utartego korzenia imbiru
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso włożyć do miski. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Sos sojowy wymieszać z oliwą, czosnkiem i szczyptą pieprzu, marynatą natrzeć mięso. Przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki.
  2. Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, cały czas mieszając. Mięso wyjąć z marynaty.
  3. Z marynaty, miodu, cukru i imbiru przygotować glazurę. Połową natrzeć polędwiczki, ułożyć je w brytfannie. Piec 10 minut w temperaturze 220°C. Mięso odwrócić, posmarować pozostałą glazurą, posypać sezamem. Piec jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu mięso pozostawić jeszcze na 5 minut w piekarniku. Przełożyć na półmisek, pokroić ukośnie na plastry.
  4. Podawać z ryżem lub purée ziemniaczanym. Sos z pieczenia zagotować z kilkoma łyżkami wody, przelać do sosjerki, podawać osobno.
mięso miód polędwiczki wieprzowe obiad pieczeń glazura
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze