Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami

W moim domu to obiedni delikates. Polecam na niedzielny posiłek w towarzystwie rodziny i gości.

kluski śląskiedania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 163 głosów)

Składniki:

  • - 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • - 500 g pieczarek
  • - 200 g śmietanki 30%
  • - sól, pieprz
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temp. 200 stopni. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty). Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
  • Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć pieczarki. Całość zalać śmietanką. Przykryć pokrywką z naczynia i trzymać w piekarniku pół godziny w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć do 120 stopni i zostawić na 2 godziny.
  • Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić mięso na plastry grubości 1,5 cm. Podawać z zieloną sałatą z sosem winegret i kluskami śląskimi polanymi sosem śmietanowo-pieczarkowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy