Polędwiczka wieprzowa
Smaczne, syte i estetyczne. W sam raz na niedzielny obiad.
Dodany przez:
slawek.k78
Polędwiczka wieprzowa
Składniki
- 1 duża polędwica wieprzowa
- 1 duży pomidor
- ok 15 dag roldady ustrzyckiej ( lub innego żółtego sera wędzonego)
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- 1 płaska łyżeczka oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Polędwiczkę oczyścić z błony, pokroić w centymetrowej grubości plastry, lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.
- Pomidora i ser pokroić w plastry w takiej ilości aby odpowiadały plastrom polędwiczek. Plastry pomidorowa obsypujemy z jednej strony solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Polędwiczki smażyny na oleju około 3 minuty. Przewracamy je na drugą stronę. Na każdą z polędwiczek kładziemy przygotwany wcześniej plaster pomidora i plaster sera. Przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu aż ser zacznie się rozpuszczać.
Komentarze