Polędwiczka w pieczarkowym sosie

Smaczne mięsko w sosie.

dania mięsnepolędwica

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 145 głosów)

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa 1 szt
  • pieczarki ok 15 szt
  • kostka mięsna 1 szt
  • cebula 1/2 szt
  • śmietana 1-2 łyżki
  • mąka
  • sól
  • olej
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry 1,5-2cm i lekko rozbić ręką. Natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Dodać pokrojoną cebulę i umyte i pokrojone pieczarki.
  • Podsmażyć i podlać wodą, dodać kostkę mięsną. Dusić do miękkości polędwiczek. Jeśli trzeba sos zagęścić mąką i śmietaną.
  • Doprawić do smaku.
  • Do polędwiczek sos można przygotować osobno i polać nim usmażone polędwiczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy