Polędwiczka w pieczarkowym sosie

Smaczne mięsko w sosie.

Dodany przez:

Polędwiczka w pieczarkowym sosie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa 1 szt
  • pieczarki ok 15 szt
  • kostka mięsna 1 szt
  • cebula 1/2 szt
  • śmietana 1-2 łyżki
  • mąka
  • sól
  • olej
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry 1,5-2cm i lekko rozbić ręką. Natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Dodać pokrojoną cebulę i umyte i pokrojone pieczarki.
  2. Podsmażyć i podlać wodą, dodać kostkę mięsną. Dusić do miękkości polędwiczek. Jeśli trzeba sos zagęścić mąką i śmietaną.
  3. Doprawić do smaku.
  4. Do polędwiczek sos można przygotować osobno i polać nim usmażone polędwiczki.
mięso obiad kolacja pieczarki cebula śmietana polędwica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze