Polędwica z borowikami

Wyobraż sobie najszlachetniejszy grzyb (borowik), dodajmy polędwice wołową i robi sie niebo w gębie.

dania mięsnepolędwica

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 164 głosów)

Składniki:

  • 150 g poledwicy wołowej
  • 100 g borowików (lub inne grzyby leśne)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyzka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml śmietanki
  • grzanka (tost)
  • 150 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • papryka słodka
  • 50 g boczku wędzonego lub słoniny wędzonej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Polędwice lekko rozbić (najlepiej ręką aby nie uszkodzić włókien ) posypać pieprzem grubym. Borowiki płuczemy w wodzie
  • oczyszczamy z piasku
  • igliwia itp. wrzucić do osolonej gotującej się wody. ( gotować ok 5 minut) odcedzić.
  • Pół cebuli i 1 ząbek czosnku zeszklić na 1 łyżce masła dodać borowiki
  • podsmażyć (aby woda z grzybów odparowała) dodać śmietankę doprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć (nie obracać za często) położyć na toście przesmarowanym masłem czosnkowym
  • na wierzch kładziemy grzyby
  • posypać zieleniną. Moim zdaniem do dania najlepiej pasują ziemniaki smażone z boczkiem wędzonym. Oto jak je zrobić: ziemniaki ugotować w mundurkach
  • obrać
  • pokroić w plastry. Na patelnie wrzucamy pokreojony w kostke boczek wędzony lub słonine wędzoną
  • podsmażamy dodajemy ziemniaki i smażymy na złoty kolor pod koniec dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę i ząbek czosnku oraz przyprawy: majeranek,kminek sól
  • pieprz
  • papryke słodką.Na zdjęciu nie ma podanych ziemniaków z uwagi na wyeksponowanie dania głównego. Warzywa polane są sosami (zamiast bułki tartej) patrz SOSY w moje przepisy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy