Polędwica z borowikami

Wyobraż sobie najszlachetniejszy grzyb (borowik), dodajmy polędwice wołową i robi sie niebo w gębie.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 150 g poledwicy wołowej
  • 100 g borowików (lub inne grzyby leśne)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyzka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml śmietanki
  • grzanka (tost)
  • 150 g ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek, kminek, papryka słodka
  • 50 g boczku wędzonego lub słoniny wędzonej

Przygotowanie

  1. Polędwice lekko rozbić (najlepiej ręką aby nie uszkodzić włókien ) posypać pieprzem grubym. Borowiki płuczemy w wodzie, oczyszczamy z piasku, igliwia itp. wrzucić do osolonej gotującej się wody. ( gotować ok 5 minut) odcedzić.
  2. Pół cebuli i 1 ząbek czosnku zeszklić na 1 łyżce masła dodać borowiki, podsmażyć (aby woda z grzybów odparowała) dodać śmietankę doprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć (nie obracać za często) położyć na toście przesmarowanym masłem czosnkowym, na wierzch kładziemy grzyby, posypać zieleniną. Moim zdaniem do dania najlepiej pasują ziemniaki smażone z boczkiem wędzonym. Oto jak je zrobić: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Na patelnie wrzucamy pokreojony w kostke boczek wędzony lub słonine wędzoną, podsmażamy dodajemy ziemniaki i smażymy na złoty kolor pod koniec dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę i ząbek czosnku oraz przyprawy: majeranek,kminek sól, pieprz, papryke słodką.Na zdjęciu nie ma podanych ziemniaków z uwagi na wyeksponowanie dania głównego. Warzywa polane są sosami (zamiast bułki tartej) patrz SOSY w moje przepisy.
mięso czosnek cebula śmietana polędwica grzyby leśne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze