Polędwica wołowa pieczona w pergaminie

Pyszne danie, robię go na największe okazje rodzinne. Smakuje wszystkim.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 polędwica wołowa
  • 10 dag słoniny lub wędzonego boczku
  • 1/2 łyżki estragonu
  • 1 żabek czosnku
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwicę umyć, oczyścić z błon. Słoninę pokrajać w długie cienkie paski i naszpikować nimi polędwicę. Drobno posiekany i roztarty z solą czosnek wymieszać z rozmarynem i estragonem. Przygotowaną polędwicę skropić równomiernie sokiem z cytryny i natrzeć mieszaniną ziół i czosnku. Pozostawić w przykrytym naczyniu w lodówce lub spiżarni na 12-18 godzin. Przed pieczeniem usunąć korzenie, posmarować polędwicę oliwą, owinąć szczelnie pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (250-300 stopni C), gdy się obrumieni, zmniejszyć dopływ gazu, skropić wodą i dopiec. Czas pieczenia: 20-30 minut. Polędwica przyrządzona w ten sposób doskonale nadaje się do pakowania na zimno. Kraje się ją lekko, skośnie cienkie płatki, najlepiej ostrym długim nożem do wędlin.
  2. Jako dodatek należy podać sos tatarski do polędwicy.
mięso pieczeń polędwica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze