Polędwica wieprzowa ze śliwkami

Polędwica wieprzowa ze śliwkami to łatwe danie na jesienną kolację. Pieczone mięso wieprzowe idealnie sprawdzi się na eleganckim spotkaniu w gronie znajomych. Spróbuj polędwicy wieprzowej ze śliwkami.

Dania głównepolędwica

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 177 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 500–800 g polędwicy wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 10–15 sztuk śliwek, np. Santa Rosa i Royson, przekrojonych na pół

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Olej roślinny łączymy z wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mięso przewiązujemy sznurkiem i nacieramy marynatą. Odstawiamy na 1–2 godz. Rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron, na dużym ogniu, na złotobrązowy kolor. Przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C; pieczemy ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy śliwki. Oprószamy ziołami prowansalskimi i pieczemy jeszcze 15–25 min. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami, np. rozmarynem i natką pietruszki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz:  kurczak z warzywami i orzechami

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Knedle ze śliwkami
Po prostu pyszne!

IwonaF

Knedle ze śliwkami