Polędwica wieprzowa zapiekana z warzywami

na specjalne okazje, chociaż względnie proste

dania mięsnepolędwicapolędwiczkiZapiekanki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 164 głosów)

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 4 średnie ziemniaki
  • 150 g dowolnych warzyw (mogą byc mrożone mieszanki warzywne)
  • cebula
  • przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, chilli, pieprz kolorowy (lub czarny), czosnek
  • przyprawa do ziemniaków
  • masło do smażenia
  • olej lub oliwa z o-l-i-w-e-k
  • ząbek czosnku
  • sos pieczeniowy z cebulką winiary lub inny wg gustu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Marynujemy polędwiczkę w papryce, czosnku, ziołach, chilli i pieprzu. Skarpiamy oliwą lub olejem. Wkładamy na 2 godz do lodówki lub na całą noc.
  • 2. Gotujemy ziemniaki tak by się nie rozgotowały, studzimy i kroimy w plasterki.
  • 3. Podsmażamy z każdej strony polędwiczkę na oliwie z o-l-i-w-e-k (oleju) z dodatkiem masła (ma się tylko zrumienic).
  • 4. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
  • 5. Naczynie żaroodporne (bez pokrywki) lub na tartę smarujemy masłem i przekrojonym ząbkiem czosnku.
  • 6. Układamy pasami obok siebie warzywa (nawet prosto z zamrażarki), pokrojoną w plastry polędwicę i plastry ziemniaków. Na ziemniaki wysypujemy cebulę i przyprawę do dań z ziemniaków. Całośc obsypujemy świerzo zmielonym kolorowym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.
  • 7. Na bazie tłuszczu ze smażenia polędwicy i cebuli przygotowujemy sos z torebki wg przepisu z opakowania.
  • Podajemy w naczyniu do zapiekania i osobno sos.
  • Przepis znalazłam kiedyś w prasie kolorowej i przystosowałam do własnego smaku. Bardzo proste w wykonaniu (wbrew pozorom, poradzi sobie każdy) i świetnie nadaje się na specjalne okazje. Polecam i smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy