Polędwica wieprzowa zapiekana z warzywami
Polędwica wieprzowa zapiekana z warzywami - Przepis na Polędwica wieprzowa zapiekana z warzywamina specjalne okazje, chociaż względnie proste

dania mięsnepolędwicapolędwiczkiZapiekanki
- Czas przygotowania:
- 70 min.
- Dla ilu osób:
- dla 2 osób
Ocena:
(średnia 4.48 z 164 głosów)
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 4 średnie ziemniaki
- 150 g dowolnych warzyw (mogą byc mrożone mieszanki warzywne)
- cebula
- przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, chilli, pieprz kolorowy (lub czarny), czosnek
- przyprawa do ziemniaków
- masło do smażenia
- olej lub oliwa z o-l-i-w-e-k
- ząbek czosnku
- sos pieczeniowy z cebulką winiary lub inny wg gustu
Kroki wykonania:
- 1. Marynujemy polędwiczkę w papryce, czosnku, ziołach, chilli i pieprzu. Skarpiamy oliwą lub olejem. Wkładamy na 2 godz do lodówki lub na całą noc.
- 2. Gotujemy ziemniaki tak by się nie rozgotowały, studzimy i kroimy w plasterki.
- 3. Podsmażamy z każdej strony polędwiczkę na oliwie z o-l-i-w-e-k (oleju) z dodatkiem masła (ma się tylko zrumienic).
- 4. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
- 5. Naczynie żaroodporne (bez pokrywki) lub na tartę smarujemy masłem i przekrojonym ząbkiem czosnku.
- 6. Układamy pasami obok siebie warzywa (nawet prosto z zamrażarki), pokrojoną w plastry polędwicę i plastry ziemniaków. Na ziemniaki wysypujemy cebulę i przyprawę do dań z ziemniaków. Całośc obsypujemy świerzo zmielonym kolorowym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.
- 7. Na bazie tłuszczu ze smażenia polędwicy i cebuli przygotowujemy sos z torebki wg przepisu z opakowania.
- Podajemy w naczyniu do zapiekania i osobno sos.
- Przepis znalazłam kiedyś w prasie kolorowej i przystosowałam do własnego smaku. Bardzo proste w wykonaniu (wbrew pozorom, poradzi sobie każdy) i świetnie nadaje się na specjalne okazje. Polecam i smacznego!
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Dwa w jednym . Wywar zostaje na zupę , a z mięska robimy drugie danie .
Polędwica wieprzowa gotowana z warzywami i sosem z chrzanu Wasabi :
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 300 kcal
Rolada wieprzowa z warzywami
Czas przygotowania:
60 min.

Polędwica wieprzowa ze śliwkami to łatwe danie na jesienną kolację. Pieczone mięso wieprzowe idealnie sprawdzi się na eleganckim spotkaniu w gronie znajomych. Spróbuj polędwicy wieprzowej ze śliwkami.
Polędwica wieprzowa ze śliwkami
Czas przygotowania:
45 min.

Zdrowa rybka zapiekana z serem i warzywami
Ryba zapiekana z warzywami
Czas przygotowania:
60 min.

Polędwica dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami.
Polędwica Wieprzowa z Pieczarkami w Rękawie
Czas przygotowania:
70 min.

Szlachetne, delikatne mięciutkie, soczyste mięso, rozpływa się w ustach, doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Polędwica wieprzowa w sosie curry smakuje doskonale.
Polędwica Wieprzowa w Sosie Curry
Czas przygotowania:
60 min.

Mój sposób na przygotowanie ryby
Ryba zapiekana z warzywami
Czas przygotowania:
40 min.

Przygotowanie 40 minut Pieczenie 40 minut
Polędwica Wellington
Czas przygotowania:
45 min.

Black pudding and vegetable casserole - przepis z kuchni irlandzkiej