Podwójnie fasolowa sałatka z wędzoną makrelą

Podwójnie fasolowa sałatka z wędzoną makrelą to łatwa w przygotowaniu bezmięsna propozycja. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu. Spróbujcie sycącej podwójnie fasolowej sałatki z wędzoną makrelą. 

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 140 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Najpierw robimy sos: ucieramy dokładnie musztardę, ocet, miód i sos sojowy. Nie przerywając, cienkim strumieniem wlewamy olej. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.
  • 2.Mrożoną fasolkę gotujemy w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie na tyle, aby zachowała jędrność. Odcedzamy, przelewamy lodowatą wodą. Fasolę z puszek odsączamy i przelewamy na sicie zimną wodą. Oba rodzaje fasoli mieszamy z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, posiekaną natką pietruszki i przygotowanym sosem. Rozkładamy na talerze (lub do lunchowych pudełek, jeśli to posiłek do pracy), na wierzchu kładziemy ładne grube kawałki wędzonej makreli, bez skóry i ości i połówki jajek ugotowanych na twardo, posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Notka redakcyjna

Wędzoną makrelę można zastąpić wędzonym kurczakiem albo wędzonym tofu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy