Podpłomyki z kozim serem

Pomysł dla wielbicieli pizzy i placków. Można zdrowo, na bogato i bardzo smacznie. Karmelizowana cebula, kozi ser i gruszka to wyjątkowe trio. Do tego pełne witamin pestki dyni i granatu.

podpłomykiPrzekąski

Ocena:

(średnia 4.51 z 167 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 25 dag mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 100–110 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Na wierzch:
  • 30 dag czerwonej cebuli
  • pokrojonej w piórka
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 15 dag koziego sera pleśniowego (roladki)
  • 2 łyżki koziego serka do smarowania
  • do posypania: pestki granatu i uprażone pestki dyni

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: mąkę mieszamy z solą
  • wodą i olejem
  • zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę
  • owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15–20 min.
  • Cebulę mieszamy z oliwą
  • wkładamy do rondla i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 min
  • mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ocet i miód
  • mieszamy i studzimy.
  • Gruszki kroimy na cienkie plasterki
  • skrapiamy sokiem z cytryny. Roladkę tniemy na plastry. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  • Ciasto cienko wałkujemy (warto je podzielić na 2–4 mniejsze porcje). Placki smarujemy kozim serkiem
  • rozkładamy na nich równomiernie cebulę
  • plasterki gruszek i krążki pleśniowego sera. Zapiekamy ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pestkami dyni i granatu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Porady

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Zobacz też: przepis na podpłomyki z pomidorami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy