Podpłomyki z jajkiem i szynką

Podpłomyki z jajkiem i szynką to pyszna alternatywa dla porannej jajecznicy.

Szynki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 161 głosów)

Składniki:

  • 20 dag mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 10 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1/2 torebki suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • do obłożenia:
  • śmietankowy serek kremowy typu philadelphia
  • jajko
  • dymki ze szczypiorem
  • szynka lub inna wędlina
  • ulubione suszone zioła

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże i sól z 200 ml letniej wody, zagniatamy ciasto.
  • Zostawiamy je pod przykryciem na ok. 30 min.
  • Dzielimy na 4 części, każdą formujemy dłońmi na płaski, owalny placek.
  • Układamy je na płaskiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Serek ucieramy z jajkiem, następnie mieszamy z cieniutko pokrojonymi cebulkami dymek (szczypior odkładamy) i pociętą w paski szynką, przyprawiamy ziołami, smarujemy placki.
  • Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C na ok. 30 min.
  • Przed podaniem posypujemy odłożonym szczypiorem.

Porady

Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy