Podpłomyki z jajkiem i szynką

Podpłomyki z jajkiem i szynką to pyszna alternatywa dla porannej jajecznicy.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 20 dag mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 10 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1/2 torebki suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • do obłożenia:
  • śmietankowy serek kremowy typu philadelphia
  • jajko
  • dymki ze szczypiorem
  • szynka lub inna wędlina
  • ulubione suszone zioła

Przygotowanie

  1. Mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże i sól z 200 ml letniej wody, zagniatamy ciasto.
  2. Zostawiamy je pod przykryciem na ok. 30 min.
  3. Dzielimy na 4 części, każdą formujemy dłońmi na płaski, owalny placek.
  4. Układamy je na płaskiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Serek ucieramy z jajkiem, następnie mieszamy z cieniutko pokrojonymi cebulkami dymek (szczypior odkładamy) i pociętą w paski szynką, przyprawiamy ziołami, smarujemy placki.
  6. Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C na ok. 30 min.
  7. Przed podaniem posypujemy odłożonym szczypiorem.

Wskazówki

Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Śniadanie jajko szynka podpłomyk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy