Plendze

... czyli poznańskie placki ziemniaczane

dodany przez: nikolaxxxx nikolaxxxx

desery placki ziemniaczane naleśniki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 172 głosów)

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 mała cebulka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
  • cukier do posypania
  • olej do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Plendze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce ( u mnie na maszynce ). Dajemy do miski i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny (żeby ziemniaki nie ściemniały) i mieszamy.
  • Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, całe jajka, cebulkę pokrojoną w kostkę, majeranek i sól do smaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy ziemniaczanej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy