Placuszki ziemniaczane z cukinią i marchewką

bardzo smaczne

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 153 głosów)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • trochę szczypiorku
  • 1 młoda marchewka/małych 2 szt./
  • 1młodziutka cukinia zielona ze skórką
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Swieży lub suszony koperek
  • Sól i pieprz do smaku.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Połowę ziemniaków zetrzeć na drobnych oczkach a resztę na srednich oczkach tarki.
  • Młodą cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubych oczkach.
  • Osączyć na sitku i odcisnąć z nadmiaru soku.
  • Cebulę posiekać drobno lub zetrzeć na drobnych oczkach.
  • Szczypiorek drobno pokroić.
  • Marchew zetrzeć na grubych lu srednich oczkach.
  • Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Z tej porcji było 18 placuszków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy