placuszki_z_soczewicy

Placuszki z soczewicy

Ocena:

4.51 (150)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Bardzo tanie ,smaczne i pożywne danie .

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy białej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 laski kiełbasy
  • 2 cebule
  • 0,15 dag sera żółtego
  • sól,pieprz, majeranek,czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • ketchup lub sos czosnkowy

Placuszki z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Soczewice ugotuj na miękko ok 30 minut.W trakcie cebulę i kiełbasę pokrój  w talarki , przypraw solą ,pieprzem, czosnkiem  i podsmaż. Na tarce zetrzyj ser. Z mąki ,mleka i jajka zrób ciasto jak na naleśniki ,do tego zetrzyj 1 cebulę przypraw solą i majerankiem zmieszaj z ugotowaną soczewicą i usmaż małe placuszki,Następnie na gotowe placki ułóż podsmażoną kiełbaskę i żółty ser .Podgrzej w piekarniku lub mikrofalówce do rozpuszczenia sera. Można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne