Placki z kurczaka

Ocena:

4.5 (214)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób

Placki z kurczaka z dodatkiem papryki i cebuli urozmaicą każdy obiad. Wypróbujcie je na rodzinne spotkanie. 

Składniki:

  • pierś z kurczaka  1 kg

  • majonez  2 łyżki stołowe

  • pieczarki  250 g

  • ser żółty  100 g

  • papryka  1 szt.

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • jajka  3 szt.

  • mąka  4 łyżki stołowe

  • lubczyk  1 łyżeczka

  • pasta curry  1 łyżeczka

  • zioła prowansalskie  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • olej  5 łyżek stołowych

Placki z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do niej majonez i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby przygotować resztę składników. Pieczarki oczyszczamy, również drobno kroimy i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do momentu aż wyparuje woda. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ja podgotowuję je kilka minut w wodzie, żeby zmiękły, a nie podsmażam, żeby nie dodawać jeszcze dodatkowego tłuszczu do placków. iStock-majonez-
  • Krok 2: Do piersi z kurczaka wrzucamy ostudzone pieczarki, starty ser, pokrojoną cebulę i paprykę. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wsypujemy płaską łyżeczkę startego lubczyku, curry i zioła prowansalskie. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko mieszamy. Taką masę kładziemy łyżką na patelnię i smażymy na tłuszczu na złoty kolor, tak jak placki ziemniaczane. czosnek-zabki-fot.iStock-min

Porady

Placki z kurczaka warto przygotowywać na patelni o nieprzywierającym dniem. Równie ważne jest jej grubość, aby ciepło rozchodziło się w równomierny sposób. Równie przydatnym gadżetem są łopatki, które ułatwiają przewrócenie placków na drugą stronę. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne